Brži kruh koji se ne mijesi (“no knead bread”)

 

P1100993

Pekla sam ovaj kruh iznova i iznova.

Bolja se polovica jednog dana samo pojavio s gusanom posudom. Bijela kao labud, teška kao mora. A kruh iz nje… M m m! Gruba, debela, ispucala kora, fantastičnog okusa. Unutrašnjost, živa poput opruge, diše velikim mjehurima.

P1100986

Od svega, ovaj kruh traži jedino vremena. Ne, nisam izmislila novi recept s boljim i bržim kruhom nego što je onaj Jima Laheya. Recept je i dalje njegov, ali sam u kruh dodala malo više kvasca i smanjila vrijeme dizanja. Tako kruh možete peći i jesti u istom danu, a za njega treba odvojiti četiri do šest sati. Ipak, nećete se svo to vrijeme baviti njime. Naprotiv. Pomiješat ćete sastojke, ostaviti nekoliko sati, ugrijati posudu i pećnicu, peći kruh i to je to.

P1100990

Ovako pripravljen kruh je jako fin. Jako. Ja sam ga pravila tako jer mi nije uvijek zgodno raditi to na Laheyev način koji zahtijeva da tijesto počiva preko noći. No svakako ima nešto u tom dugom stajanju, i nikako ne tvrdim da je ovakav kruh ni bolji niti jednako dobar kao Laheyev.

A kako izgleda kad ga se peče na originalan način, u svoj njegovoj slavi i veličini pogledajte na Sandrinom blogu O Slanom i slatkom.

Brži kruh koji se ne mijesi ("no knead bread")
 
Autor:
Sastojci
 • 400 g brašna
 • pola male žlice suhog kvasca
 • 1 mala žlica soli
 • 360 ml mlake vode
Upute
 1. Odaberite zdjelu dovoljno veliku jer se tijesto poveća dva do tri puta.
 2. Pomiješajte sve suhe sastojke a potom dolijte vodu. Smjesa će biti vrlo mekana i ljepljiva. Ne morate mijesiti tijesto, ali pazite da je svo brašno nakvašeno, inače će u tijestu ostati grude sirovog brašna.
 3. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite počivati na sobnoj temperaturi 3 - 4 sata. Tijesto će i dalje biti tekuće, puno većeg obujma, s puno mjehurića.
 4. Za svo vrijeme dok se bavite tijestom - bavite se njime što manje i kraće, tijesto ne treba ni oblikovati ni premijesiti, u njemu je puno mjehurića, ne želite ih uništiti.
 5. U drugu, jednako veliku zdjelu položite komad papira za pečenje dovoljno velik da pokrije stijenke te zdjele i da viri iz nje dobrih 10 cm. U nju istresite tijesto i ostavite da počiva dok se pećnica ne ugrije.
 6. Upalite pećnicu na 250°C i u nju stavite posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Kad se pećnica dobro ugrije, s debelim kuhinjskim rukavicama izvadite posudu, otklopite je, s obje ruke oprezno uhvatite papir s tijestom i preselite u posudu za pečenje, pazeći da vam tijesto ne iscuri.
 7. Ako želite da kruh ima na kori te lijepe pukotine, škarama zarežite par puta po površini. Činit će vam se da se to ništa ne vidi, ali vjerujte, kako se kruh bude pekao, hoće. Poklopite posudu i stavite u pećnicu.
 8. Kruh pecite poklopljen 45 minuta na 250°C. Potom (opet s onim debelim rukavicama, jer je sve to užasno, užasno vruće) izvadite posudu, skinite poklopac pa vratite u pećnicu na još dobrih 15 minuta (ili više) dok kruh ne dobije lijepu, zagasito smeđu koricu a kad ga odozdo lupnete zvuči šuplje. Meni za dovršetak pečenja ponekad treba i dulje od tih 15 minuta, čak 20 ili 25. Najbolje provjerite sami je li kruh dovoljno potamnio, osobito na dnu i sa strane. Ako je bijel ili svijetlo bež boje, treba ga još peći.
 9. Pečen kruh izvadite iz posude (jesam li spomenula rukavice? 😉 i ostavite da se do kraja ohladi na rešetki. Nemojte ga ostavljati u posudi, posuda je vruća i kruh će se "skuhati" i biti gnjecav.

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: