Brži kruh koji se ne mijesi ("no knead bread")
Autor: 
 
Sastojci
  • 400 g brašna
  • pola male žlice suhog kvasca
  • 1 mala žlica soli
  • 360 ml mlake vode
Upute
  1. Odaberite zdjelu dovoljno veliku jer se tijesto poveća dva do tri puta.
  2. Pomiješajte sve suhe sastojke a potom dolijte vodu. Smjesa će biti vrlo mekana i ljepljiva. Ne morate mijesiti tijesto, ali pazite da je svo brašno nakvašeno, inače će u tijestu ostati grude sirovog brašna.
  3. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite počivati na sobnoj temperaturi 3 - 4 sata. Tijesto će i dalje biti tekuće, puno većeg obujma, s puno mjehurića.
  4. Za svo vrijeme dok se bavite tijestom - bavite se njime što manje i kraće, tijesto ne treba ni oblikovati ni premijesiti, u njemu je puno mjehurića, ne želite ih uništiti.
  5. U drugu, jednako veliku zdjelu položite komad papira za pečenje dovoljno velik da pokrije stijenke te zdjele i da viri iz nje dobrih 10 cm. U nju istresite tijesto i ostavite da počiva dok se pećnica ne ugrije.
  6. Upalite pećnicu na 250°C i u nju stavite posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Kad se pećnica dobro ugrije, s debelim kuhinjskim rukavicama izvadite posudu, otklopite je, s obje ruke oprezno uhvatite papir s tijestom i preselite u posudu za pečenje, pazeći da vam tijesto ne iscuri.
  7. Ako želite da kruh ima na kori te lijepe pukotine, škarama zarežite par puta po površini. Činit će vam se da se to ništa ne vidi, ali vjerujte, kako se kruh bude pekao, hoće. Poklopite posudu i stavite u pećnicu.
  8. Kruh pecite poklopljen 45 minuta na 250°C. Potom (opet s onim debelim rukavicama, jer je sve to užasno, užasno vruće) izvadite posudu, skinite poklopac pa vratite u pećnicu na još dobrih 15 minuta (ili više) dok kruh ne dobije lijepu, zagasito smeđu koricu a kad ga odozdo lupnete zvuči šuplje. Meni za dovršetak pečenja ponekad treba i dulje od tih 15 minuta, čak 20 ili 25. Najbolje provjerite sami je li kruh dovoljno potamnio, osobito na dnu i sa strane. Ako je bijel ili svijetlo bež boje, treba ga još peći.
  9. Pečen kruh izvadite iz posude (jesam li spomenula rukavice? ;) i ostavite da se do kraja ohladi na rešetki. Nemojte ga ostavljati u posudi, posuda je vruća i kruh će se "skuhati" i biti gnjecav.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/?p=2470