Kruh s kvasom od kefira
Autor: 
Od jedne mjere dobivate: kruh mase oko 2500 g
 
Sastojci
Kvas od kefira
  • 300 g kefira
  • 150 g brašna
Tijesto za kruh
  • kvas
  • 1000 g bijelog glatkog brašna
  • 2 male žlice soli
  • 500 ml vode
Upute
  1. U visokoj plastičnoj ili staklenoj posudi pomiješajte kefir i brašno. ja sam koristila prozirnu posudu od litre. Pokrijte posudu i ostavite na sobnoj temperaturi oko 12 sati ili dok se ne udvostruči. Izvana biste na stijenkama posude trebali vidjeti puno, puno malih mjehurića.
  2. Zamijesite kruh redom od svih sastojaka. Tijesto će biti mekše ali nemojte dodavati brašno. Ako vam je nezgodno mijesiti rukama, upotrijebite mikser s nogicama ili kukom za dizano tijesto i mijesite desetak minuta dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Tijesto neka počiva u pokrivenoj zdjeli dovoljno velikoj (oko 5 l) da se smjesa udvostruči, za to treba još oko 12 sati ili preko noći.
  3. Uzašlo tijesto mijesite nekoliko minuta u zdjeli a potom premjestite u kalup ili tepsiju u kojoj ćete ga peći, namazanu maslacem ili obloženu papirom za pečenje. Kruh možete posipati brašnom i malo ga zarezati odozgo, ali i ne morate. Pokrijte tijesto neka počiva još oko sat vremena i malo ne naraste.
  4. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  5. Kruh pecite oko 70 minuta na 200°C. Ovo su vrijednosti za klasičnu pećnicu, nove pećnice s ventilatorima peku na manjim temperaturama i u manje vremena. Kruh neće potamnjeti, ostat će svijetao, blago rumen. Ako je dobro pečen, kad ga lupnete odozdo, zvučat će šuplje
  6. Pečen kruh izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na rešetki. Ako nemate rešetku, postavite ga popreko na užu tepsiju, bitno je da što manjom površinom dodiruje podlogu.
Zabilješke
Ako želite peći kruh na 'no-knead-bread' način u posudi od lijevanog željeza s poklopcem, učinite ovako: uzašlo tijesto premijesite u zdjeli. U drugu, jednako veliku zdjelu stavite komad papira za pečenje dovoljno velik da u njemu možete podići tijesto i premjestiti ga u posudu za pečenje a da vam ne curi van. Istresite tijesto u tu zdjelu i neka počiva dobrih sat - sat i pol. U međuvremenu, posudu s poklopcem stavite u pećnicu i tako sve zajedno zagrijte na dobrih 250°C. Kad se pećnica zagrije s debelim rukavicama (sve je užasno vruće!!!) izvadite posudu, otklopite, držeći papir za krajeve premjestite tijesto u posudu za pečenje i poklopite. Pecite sat vremena na 250°C a onda maknite poklopac. Pecite još 15 - 20 minuta ili dok kruh ne dobije lijepu rumeno smeđu boju. Ako niste sigurni je li kruh pečen, pokušajte odvojiti papir s bočnih strana kruha. Ako je kruh blijed, još ga pecite.
OBAVEZNO KORISTITE DEBELE KUHINJSKE RUKAVICE.
Pečen kruh izvadite iz posude i ostavite da se hladi na rešetki. Ako ga ostavite da se hladi u posudi, kondenzirat će se (iako otklopljen) i biti gnjecav.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/?p=2967