Mekane figice
Autor: 
 
Sastojci
 • 125 g maslaca
 • 300 ml mlijeka
 • 3 jaja
 • 1 žlica šećera
 • 1 uvrh mala žlica soli
 • 600 g brašna
 • 3 male žlice kvasca
 • po želji kiselo vrhnje ili žumanjak za premazivanje i sjemenke za posipavanje
Upute
 1. Maslac rastopiti u mlijeku, prohladiti to mlačnoga. Pazite da zaista bude mlačno jer bi vam toplina mogla ubiti kvasac i skuhati jaja.
 2. U mlijeko s maslacem žicom umutiti jaja pa dodati sve ostale sastojke. Tijesto će biti jako mekano ali nemojte dodavati još brašna. Najlakše će vam biti raditi mikserom - miješajte tijesto dobrih 7 minuta, ako ne i malo više, uz stanke da vam se mikser ne pregrije.
 3. Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto dizati oko sat vremena.
 4. Premijesite tijesto mikserom, bit će manje ljepljivo ali svejedno mekano. Nemojte dodavati još brašna. Ostavite ga pokrivenog počivati još pola sata.
 5. Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu. Radite s njime oprezno, nemojte ga previše stiskati a ni brašniti, samo toliko da vam se ne lijepe ruke i podloga.
 6. Veliku tepsiju od štednjaka obložite papirom za pečenje.
 7. Razdvojite tijesto na 16 komada. Svaki lagano urolajte u valjak duljine oko 15 cm a potom svežite u čvor tako da jedan kraj podvijete ispod a drugi neka viri gore i tako svezan uzao okomito postavite u tepsiju. Malo je to petljavo i ljepljivo, neki su mi bili malo bolji neki malo... ne :) ali to zaista nimalo neće utjecati na okus.
 8. Ako želite, namažite pecivo vrhnjem ili žumanjkom ili pospite sjemenkama. Učinite to sad jer će prije pečenja biti jako "pufaste" i mekane pa biste ih mogli spljoštiti a to ne želite.
 9. Ostavite fige neka se dižu još oko sat vremena. Ja ih obično stavim u pećnicu jer tamo nema propuha. Nakon otprilike 45 minuta ih izvadim van, ugrijem pećnicu na 180°C a onda ih vratim unutra i pečem dvadesetak minuta, ne dulje, trebaju biti zlatne boje.
 10. Prohladite pa poslužite sa slatkim ili slanim nadjevom.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/mekane-figice/