Kukuruzno sendvič pecivo
Autor: 
Od jedne mjere dobivate: 4 - 6 sendvič peciva
 
Sastojci
  • 50 g instant palente + malo za posipanje
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mala žlica suhog ili četvrtina kocke svježeg kvasca
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 300 g pšeničnog mekanog brašna
  • 1 ravna mala žlica soli
  • 150 ml mlake vode
  • po želji sjemenke za posipanje peciva
Upute
  1. Skuhajte palentu u mlijeku, bit će gusto ali to je u redu. Istresite je u zdjelu u kojoj ćete mijesiti i spatulom razmažite po dnu i stjenkama zdele da se prije ohladi. Za to vrijeme u vodi aktivirajte kvasac pa dodajte uz sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto će činiti sve da vas izludi: bit će užasno ljepljivo i "nemijesivo", a ni ručni mikser vam neće pomoći jer će se podizati gore po nogicama i umrljati vam mikser. Ako imate samostojeći mikser s kukom, sad je ora da ga upotrijebite. Nikako nemojte dodavati brašna niti ulja. Ne treba mijesiti dugo, možda pet minuta - toliko da se svo brašno navlaži i svi sastojci sjedine. To sam učinila plastičnim listom za filovanje torti - ako niste, nabavite si tu zgodnu alatku. Njome ćete vrlo spretno "presložiti" tijesto i postrugati sve sa stijenki zdjele.
  2. Poklopite zdjelu kakvim dobrim poklopcem i stavite na toplo mjesto neka uzlazi dok se ne udvostruči, otprilike sat i pol.
  3. Uzašlo tijesto će biti još mekše i ljepljivije nego prije, ali ne gubite živce. Par puta ga "presložite" onim listom da se ispuše. Veliku tepsiju od štednjaka obložite papirom za pečenje. Mokrim rukama uzimajte komade tijesta, lagano razvucite pa stavljajte na papir za pečenje, debljine peciva oko 2 cm. Neće biti savršeno ali niti ne mora, možete ga dodatno oblikovati rukama na papiru te dodati još tijesta ako je potrebno.
  4. Pospite pecivo s malo palente te sjemenkama ili chilli prahom po želji, lagano pokrijte krpom ili folijom da ne dodiruje pecivo pa ostavite još dobrih pola sata. Pecivo će uzaći ali ne do dvostruke veličine. Pazite da ne ostaje dulje od pola sata, moglo bi se "predići" pa se u pećnici samo spljoštiti.
  5. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C.
  6. Pecite pecivo 25 minuta na 180°C. Trebalo bi biti blago rumeno - zlatne boje, odozdo smećkasto, i kad ga lagano odozdo pritisnete, trebalo bi se poput opruge vratiti natrag.
  7. Ohladite pa poslužite po želji kao sendvič ili ukusno pecivo.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/?p=4057