Kroasane najbrže, najlisnatije
Autor: 
Od jedne mjere dobivate: 24 kroasane
 
Sastojci
Tijesto
  • 150 g tekućeg jogurta
  • 200 ml mlijeka
  • pola svježeg kvasca ili 1 suhi
  • 1 žlica šećera
  • 1 dobra mala žlica soli
  • 500 g brašna
Nadjev
  • 250 g maslaca
  • 150 g kokosovog brašna
Upute
  1. Mlijeko zagrijte toliko da kad ga u zdjeli pomiješate s jogurtom, smjesa bude topla. Primiješajte kvasac a potom i sve ostale sastojke. Tijesto treba biti elastično i glatko. Odmah ga podijelite na 18 jednakih kuglica.
  2. Mikserom izradite maslac, dodajte kokos. Smjesa neće biti glatka ni maziva ali to je u redu.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi svaku kuglicu tijesta razvaljajte na veličinu manjeg tanjura, po njoj rasporedite nadjev ali ga nemojte puno razmazivati ni utiskivati da vam tijesto ne pukne. Raširit će se kad budete valjali tijesto. Razvaljajte sljedeću kuglicu, stavite nadjev i tako nastavite slagati tijesto i nadjev jedno na drugo do zadnje kuglice koju razvaljajte, položite na hrpu ali ne mažete. Lagano prijeđite valjkom preko tijesta da hrpa bude veličine velikog plitkog tanjura. Takav tanjur malo pobrašnite, stavite tijesto na njega, stavite u plastičnu vrećicu a potom u led na 30 - ak minuta. Ako nemate led, može stajati i u hladnjaku ali barem sat vremena.
  4. Dobro pobrašnite podlogu. Upalite pećnicu da se grije na 200°C. Dvije velike tepsije od štednjaka obložite papirom za pečenje.
  5. Tijesto razvaljajte u veliki krug debljine 3 - 4 mm. Svako malo podižite tijesto i provjerite je li podloga pobrašnjena da se tijesto ne bi lijepilo i pucalo a maslac izašao van.
  6. Krug izrežite na 24 trokuta. Na bazi svakog trokuta zarežite crticu od 15 mm, krajeve lagano povucite prema van a potom smotajte trokut u kiflu. Završetak kifle, onaj uski kraj neka bude na dnu da ne strši kad se ispeče.
  7. Zamotane kroasane neka stoje još dobrih 30 - 40 minuta.
  8. Kroasane pecite oko 25 minuta na 200°C (u pećnicama s ventilatorom i manje) ili dok ne dobiju lijepu, zlatno smeđu boju.
  9. Sačekajte da se prohlade prije nego navalite, od vrele masnoće u kroasanama moglo bi vam biti zlo.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/?p=4440