Kruh sa žgancima
Autor: 
 
Sastojci
 • oko 500 g hladnih kuhanih žganaca
 • 375 ml mlake vode
 • 30 g svježeg kvasca ili 1,5 mala žlica suhog
 • 1 obilna žlica šećera
 • 2 male ravne žlice soli
 • 750 g brašna
 • po želji 4 žlice suncokretovih ili kojih drugih sjemenki
Upute
 1. Tijesto je dosta mekano, najbolje da radite mikserom da vam se ne lijepi po rukama i da se kuhani žganci dobro razmrve.
 2. U zdjelu u kojoj ćete mijesiti stavite žgance, zalijte toplom vodom (ne vrućom, zbog kvasca), dodajte sve sastojke redom (sol i sjemenke na kraju, da sol izravno ne dotiče kvasac) i mutite da se sve dobro sjedini. Ako bude jako ljepljivo, dodajte još možda žlicu brašna ali ne više. Treba biti mekano ali ne baš tekuće.
 3. Poklopite zdjelu kakvim poklopcem i ostavite da uzlazi dobrih sat vremena dok se ne udvostruči. Spatulom ili listom za filovanje torti premijesite tijesto (bit će svejednako mekano i pjenasto) i ostružite stijenke zdjele.
 4. Dva kalupa za kruh obložite papirom za pečenje. Žlicom grabite tijesto i jednakomjerno rasporedite u kalupe.
 5. Upalite pećnicu da se grije na 200°C. Za to vrijeme neka kruh počiva.
 6. Kruh pecite dobrih 35 - 40 min na 200°C do lijepe, zlatno smeđe boje. Ako niste sigurni je li pečen, oprezno izvadite kalup a tada još opreznije uhvatite papir za pečenje s obje strane, izvucite kruh van pa provjerite kako je kruh pečen sa strane (koja je unutar kalupa). Ako je kruh blijed, pecite još a ako vam se čini da možda gori odozgo, pokrijte ga alu folijom. Bolje tako nego da vam izgori ili još gore, da je sirov iznutra.
 7. Pečen kruh izvadite iz kalupa zajedno s papirom, stavite na rešetku (ili popreko na kalup) i ostavite da se hladi.
 8. Poslužite najdražima s ljubavlju i omiljenim namazom i ne sekirajte se ako nešto ne ide odjednom. Dogodi se ;)
Zabilješke
Kruh je najbolje peći u uskim kalupima za kruh ili rebrasti kolač. Tijesto je mekano i u običnoj tepsiji bi se raširilo u bezobličnu pogaču što isto nije kraj svijeta ali nije najljepše. U tom slučaju kruh se peče kraće jer je niži pa pripazite. Ako nemate kalupe za kruh, uzmite užu tepsiju duljine otprilike 30-ak cm, u nju postavite 2 komada papira za pečenje veličine kvadrata oko 30x30 cm i jednakomjerno stavljajte žlicom tijesto na papir. Podignite dulje krajeve papira u vis, dva će komada tijesta "gurati" jedan drugog i opet ćete imati dvije veknice. Ako papir previsoko stoji, odrežite višak da ne zapinje za grijače u pećnici.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/kruh-sa-zgancima-iliti-sto-kad-preostane-kuhanih-zganaca/