Torta "Ptičje mlijeko" (medena pita)
Autor: 
 
Sastojci
Krema (prva se priprema jer se mora hladiti)
  • 360 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 uvhr žlica gustina
  • 1 uvrh žlica brašna
  • 250 ml maslaca sobne temperature
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
Kore
  • 2 velika jajeta
  • 80 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice tekućeg meda
  • ½ male žlice (ravne) sode bikarbone
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • oko 300 g brašna + oko 100 za miješenje i posipanje
Ganache
  • 80 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • po želji 1 žlica ruma ili konjaka
Upute
  1. Pripremite kremu: u malo mlijeka rastopite šećer, gustin i brašno. Dodajte ostatku mlijeka u posudi s debelim dnom i kuhajte stalno miješajući na srednje laganoj vatri. Krema se treba zgusnuti ali ne biti odviše gusta. Kad zavri u principu je gotova. Ako vam se učini pregusta, dodajte žlicu, dvije mlijeka. Kremu izlijte u drugu zdjelu da se hladi. Kako ne bi dobila kožicu odozgo, površinu kreme prekrijte plastičnom folijom. Krema se treba ohladiti na sobnu temperaturu, ne smije biti ni hladna kao da je bila u hladnjaku.
  2. Dok se krema hladi pripremite kore. Upalite pećnicu da se grije na 180°C.
  3. Od papira za pečenje izrežite 2 (ili više, da vam bude lakše, sveukupno bude 6 kora) kruga promjera oko 30 cm. Pripremite i krug promjera oko 28 cm, ja sam uzela dno od kalupa za tortu, veliku tepsiju od pećnice, rezač za pizzu ili oštar nož.
  4. U posudu s debljim dnom stavite maslac i med i na laganoj vatri stalno miješajte dok se ne otope. Pazite da smjesa ne zavri, treba se samo otopiti.
  5. U posebnoj zdjeli dobro žicom promiješajte jaja i šećer i ulijte u smjesu meda i maslaca i promiješajte. Vratite posudu na srednje laganu vatru i kuhajte, stalno miješajući, oko 5 minuta. Maknite s vatre, dodajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Smjesa će se početi pjeniti i uvećati obujam. Tada postepeno dodajte oko 250 g brašna, svejednako miješajući. Nemojte dodati svo brašno odjednom, možda vam svih 400 g neće trebati, osim toga, u to je uračunato i brašno za posipanje i valjanje kora. Kad više ne budete mogli miješati kuhačom smjesu u posudi, istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i lagano mijesite dodavajući još brašna. Dodajte brašna toliko da možete raditi s tijestom. Nemojte niti previše mijesiti da tijesto ne bi upilo previše brašna a kore bile gumene i tvrde. Meni je za tijesto trebalo oko 320 g i ostatak za posipanje.
  6. Tijesto podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki komad tijesta pobrašnite, položite na pobrašnjeni krug papira za pečenje pa razvaljajte na veličinu papira. Koru s papirom stavite u veliku tepsiju pa ovisno o pećnici pecite 5 - 6 minuta na 180°C. Kora treba biti zlatno smeđe boje, više zlatna nego smeđa. Oprezno koru izvadite iz pećnice, stavite na podlogu po kojoj možete rezati, odozgo na nju položite pripremljeni krug promjera 28 cm, lagano pritisnite pa nožem odrežite višak. Koru treba rezati vruću jer kasnije postane hrskava pa bi se mogla izmrviti. To sve činite jer se kora skupi tijekom pečenja pa da imate lijep oblik. Okrajke pojedite, jako su fini :)
  7. Dok dovršite kremu, kore će se ohladiti.
  8. Maslac treba biti sobne temperature. Izradite ga ručnom mješalicom dok ne postane pjenast i svijetao. Tada u maslac dodajte kremu: žlicu po žlicu, sljedeću tek kad se prethodna dobro sjedini s maslacem. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije, miješajte još malo i to je to.
  9. Pregledajte kore: najljepšu i najravniju ostavite za da bude na vrhu. Ako niste sigurni koliko kreme namazati na svaku koru, razdijelite je na 6 jednakih dijelova. Nadjenite kore, kremom namažite tortu i odozgo i sa strana. Nadjeven kolač stavite u hladnjak dok ne pripremite ganache.
  10. Ganache: u posudu ulijte slatko vrhnje, na sasvim laganoj vatri zagrijte do par mjehurića a potom dodajte maslac i izlomljenu čokoladu. Kad se sve dobro sjedini, maknite s vatre. Ako mislite da ima grudica ili komadića čokolade, ganache procijedite kroz cjedilo. Izlijte ganache u drugu zdjelu da se malo prohladi a potom polako i pažljivo izlijte na sredinu kolača. Spatulom jednakomjerno prevucite ganache preko kolača, možda će malo curjeti sa strana dolje ali to je u redu.
  11. Gotov kolač ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi da se ohladi a potom stavite u hladnjak na nekoliko sati.
  12. Ohlađen kolač režite na kriške poput torte ili ga cijelog izrežite na komade oblika romba. I budite ponosni na sebe. Ispekli ste fantastičan kolač!
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/?p=4756