Kruh s jogurtom
Autor: 
 
Sastojci
 • 200 g čvrstog jogurta (važite ga radije nego da mjerite obujam)
 • 200 ml mlijeka
 • 25 g svježeg kvasca
 • 1 mala žlica soli
 • 1 mala žlica meda
 • 600 g glatkog brašna
Upute
 1. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Radije radite mikserom jer može biti ljepljivo a ne želite doći u napast dodavati još brašna. Miksajte dobrih desetak minuta, što više to bolje. Miksanjem će izgubiti na ljepljivosti. Pokrijte zdjelu i ostavite da uzlazi dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
 2. Uzašlo tijesto malo premijesite. Dva kalupa za kruh obložite papirom za pečenje (ili jednu tepsiju u koju ćete staviti dvije štruce). Tijesto podijelite na pola, zamotajte štruce, stavite u kalupe i ostavite da uzlazi dok se pećnica ne ugrije na 190°C. Uzašli kruh odozgo zarežite par puta oštrim nožem ili škarama i pecite 30 - 35 minuta ili dok lijepo ne porumeni sa svih strana a kad ga lupnete odozdo zazvuči šuplje. Ako niste sigurni je li pečen, oprezno povucite papir za pečenje prema gore iz kalupa i izvucite kruh. Treba biti rumen i na rubovima i na dnu.
 3. Sasvim ohladite prije pečenja.
 4. Za jedan kalup za kruh standardne veličine ova bi smjesa mogla biti prevelika pa bi se kruh mogao podići previsoko i nalijepiti se na grijače od pećnice što nije dobro, a još gore, ostati sirov.
 5. Ako želite praviti lepinje, od tijesta napravite loptice željene veličine, debljine prsta. Pecite na istoj temperaturi desetak minuta ili dok se lijepo ne zarumene.
 6. Tijesto možete obogatiti i drugim brašnom. Npr, stavite 400 g bijelog i 200 g raženog brašna.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/kruh-s-jogurtom/