Blagdanska pogača s Euromilk svježim sirom
Autor: 
 
Sastojci
  • 600 g oštrog brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1,5 mala žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 200 g Euromilk svježeg sira
  • 1 čašica Euromilk milerama ili kiselog vrhnja
  • 3 žumanjka srednje veličine ili 2 velika
  • maslac za premazivanje kalupa, žumanjak za premazivanje i po želji sjemenke za posipanje pogače
Upute
  1. Otprilike sat vremena prije nego počnete raditi izvadite sir i vrhnje iz hladnjaka i ostavite da se ugriju na sobnu temperaturu.
  2. U zdjeli u kojoj ćete mijesiti tijesto ručnom mješalicom pjenasto izmutite žumanjke, dodajte sitno razmrvljeni kvasac, sir, vrhnje i šećer. Postepeno muteći dodajte brašno sa solju u nekoliko navrata i dobro izradite tijesto. Bit će mekano, što više mijesite činit će vam se da je sve mekše ali tako treba biti. Mutite ručnom mješalicom dobrih desetak minuta, uz prekide da se mješalica ne pregrije. Miješenjem će tijesto izgubiti na ljepljivosti: iako mekano i vlažno, odvajat će se od zdjele. Poklopite zdjelu i ostavite tijesto uzlaziti dobrih sat vremena.
  3. Uzašlo tijesto istresite na pobrašnjenu površinu. Malo premijesite pa nježno, pobrašnjenim valjkom, razvaljajte na otprilike prst debljine. Brašna dodavajte tek toliko da možete raditi - što manje dirate tijesto to bolje, što više brašna dodajete to će tijestu umanjiti mekoću i elastičnost.
  4. Kalup za pečenje obilno namažite maslacem.
  5. Većim kalupom za krofne (ili čašom) izrežite krugove od tijesta. Svaki krug prerežite po pola. Dvije polovice postavite okomito i savijte krajeve u ružicu. Pazite da ružice ne budu previsoke, ne višlje od 5 cm jer će pogača biti previsoka pa će joj trebati dulje vremena za pečenje. Tako okomito ružice i stavljajte u kalup sve dok ne ispunite kalup. Zgodno je postaviti jednu u sredinu pa oko nje slagati ostale.
  6. Pogaču potom premažite razmućenim žumanjkom i pospite sjemenkama. Neka počiva dok se pećnica ne ugrije na 180°C.
  7. Pecite pogaču 35 - 40 min na 180°C. Ako primijetite da prebrzo tamni ili otprilike nakon 20 min pokrijte pogaču alu folijom i ispecite do kraja. Zadnjih par minuta je otkrijte.
  8. Pečenu pogaču ostavite par minuta u kalupu a potom je pažljivo izvadite na rešetku i sasvim ohladite prije rezanja.
  9. Za ovu pogaču koristila sam modlicu za krafne promjera oko 10 cm te dublji okrugli kalup za pitu promjera oko 30 cm a vi možete upotrijebiti i četvrtasti, ako vam je tako zgodnije.
  10. Pošto je pogača bogata mliječnim proizvodima i jajima, ono što vam od prvog dana preostane umotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku oko dva dana.
Zabilješke
Ova je pogača neutralnog okusa (možda malčice slanija nego slađa) pa se izvrsno slaže i sa slatkim i sa slanim prilozima. Ako želite slađu pogaču sol smanjite na 1 ravnu malu žlicu a šećer povećajte na dobre dvije žlice ili prema vlastitom ukusu.

Od tijesta jednako možete spraviti i pletenicu ili jednostavno 2 veknice kruha no u tom slučaju pripazite da ne budu višlji od 5 cm.
Recipe by Mirisna teka at http://mirisnateka.com/?p=5203