Fina pogača. Odmah pribrojena u blagdanske. I svagdanske.

 

Na početku našeg bivanja skupa, kad god bih ispekla neki novi kruh, moja bolja polovica bi rekao, na ovo ide bookmark! Ne može bolje od ovoga! Ljubav je slijepa, odgovorila bih ja, uvijek može bolje. E sad, možda zato što je čovjek progledao ili zato što kruhova stvarno ima napoizbor neizmjeran, i to stvarno odličnih, više to ne govori. Tu i tamo kaže, e, ajd napravi onaj slatki. Kukuruzne mudro ne spominje. Tek kad se nešto prihvati zdravog načina jela, onda se spomene raženog. Uglavnom, pojede slatko svaki. A meni drago.

P1100859

Jedan od kruhova koje sam pronašla pa opet iznova zaredom pekla, u manjim i većim kalupima, od pol i duple mjere, jeste ova pogača koju danas donosim. Recept sam pronašla u knjizi Professional baking, 4th edition, Wayne Gisslen.

P1100874

Za ovu pogaču treba vremena, ali vrijedi svake minute. Nakon što je zamijesite, čekat će sat vremena. Zatim treba dodati još sastojaka, pa opet čekati sat vremena. Nakon toga se premjesti u tepsiju pa opet stoji sat vremena. Dakle, dobra četiri sata. To je posao za lijeno subotnje jutro, kada se ništa ne mora na brzinu, kada čovjek nije ni gladan na brzinu. Također, svi se sastojci važu, čak i tekućine. Slastičarska preciznost. Tijesto će bubriti mjehurićima i treba ga što manje dirati. U mjehurićima je tajna ove pogače.

P1100856

Ljubav je u malim, svakodnevnim stvarima. Ljubav je u rupicama kriške kruha. Ljubav je mekani maslac na toplom kruhu. Ljubav je sigurnost, ono kad znaš i ne moraš pitati da ti se iznova kaže. Ljubav se ne govori, već osjeća svim osjetilima.

Fina pogača. Odmah pribrojena u blagdanske. I svagdanske.
 
Autor:
Sastojci
Kvas
 • 480 g vode sobne temperature
 • 30 g svježeg kvasca
 • 450 g brašna (ja sam stavljala pola glatkog, pola oštrog)
 • 180 g otopljenog prohlađenog maslaca ili ulja
Tijesto
 • 15 g soli
 • 220 g brašna (opet pola glatko, pola oštro)
Upute
 1. Kvas: nalakše će vam biti ako budete koristili mikser s kukom ili nastavcima za tijesto. Sastojke za kvas stavite u zdjelu, miksajte do glatkog ili oko 5 minuta. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite počivati 45 – 60 minuta ili dok se ne udvostruči. Smjesa će biti tekuća i ljepljiva.
 2. Umiješajte ostatak brašna i sol i dobro sjedinite. Opet ostavite pokriveno počivati 45 – 60 minuta ili dok se ne udvostruči.
 3. Pripremite tepsiju: možete je obilno namazati maslacem ili pouljiti. To će dati ukusnu, hrskavu donju koricu. No ako želite pogaču s manje masnoće obložite tepsiju papirom. Pogaču na slici sam pekla u velikoj tepsiji od štednjaka. Bila je visoka oko 4 cm. Jednako će se dobro ispeći i u manjoj tepsiji, ali će biti viša.
 4. Tijesto istresite iz zdjele u tepsiju. Što manje ga dirajte rukama, da ne probušite mjehuriće zraka u tijestu. Ako baš želite, možete ga nježno razvući u oblik pravokutnika. Kad sam pekla pogaču u manjoj tepsiji, nisam uopće razvlačila tijesto, samo je tada pogača bila nepravilnog oblika.
 5. Pospite pogaču s malo brašna i ostavite počivati dok se opet ne udvostruči, dobrih 40 – ak minuta.
 6. Zagrijte pećnicu na 220°C stupnjeva. Ako imate pećnicu s ventilatorom, bit će dovoljno oko 190°C.
 7. Pecite pogaču na 220°C oko 30 minuta ili dok ne dobije lijepu, zlatno rumenu boju.
 8. Prije posluživanja ohladite pogaču na rešetki.

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: