Gombice s bijelim lukom i može li se sanjati recept

 

Kad sam bila mala, gombice su bile loptice na vrhu zimskih kapa koje mi je mama štrikala. Kad bi dovršila kapu, mama bi iz mekšeg kartona izrezala dva kruga s rupom u sredini. Dala bi ih meni u ruke zajedno s malim klupkom vune i rekla, motaj tu ovako. I ja bih motala dok mama ne bi rekla, sad je dosta. Potom bi mama uzela škarice, prorezala vunu između ona dva kartona, nekako sve povezala, iz vune izvukla kartončiće i ops! Iz njih bi se veselo rascvjetala gombica koju bi pričvrstila na vrh kape.

Ne morate mi reći da bolje pišem uputstva za pečenje nego za štrikanje. Ili sam barem tako slobodna misliti. No tako sam to zapamtila, možda čak i netočno. Poslije sam saznala da gomba na mađarskom jeziku znači lopta, da je mađarski jezik poput loptice preskočio Dravu u mnoge slavonske kuhinje, kupaone, smočnice i ormare s haljinama, i da je moj pradeda Marko u prvoj trećini prošlog stoljeća išao na gombanje u neko “športsko društvo”.

Sjećam se kako sam pitala mamu, je li onda on bio gombaroš? Ne znam, rekla je mama, dovršila kapu, natakla je meni na glavu a potom otišla nekim drugim poslom, a ja sam se ostala smijati i smijati, izgovarajući riječ gombaroš. Ne zato što mi je bio smiješan pradeda, već sama ta riječ koja je između zuba poskakivala baš kao lopta. I da, moram priznati da sam sasvim malkice zamislila dedu u prugastom trikou kako poskakuje skup s tom svojom gombom.

Ne zamjerimo djeci! Svačemu se smiju.

IMG_20160506_102446

A ove sam gombice sanjala. Ne pomakla se s mjesta ako lažem, stvarno je tako bilo.

Ležala sam u nekom polusnu i odjednom, negdje pod čelom krene: dvajs deka bijelog, deset deka crnog, i sve tako. Kad se izvrtjelo do kraja, skočim takva čupava i bunovna i trk u kuhinju, dok mi je pri pameti. Dok se tijesto dizalo, podizali su se i moji ukućani, jedan zbunjeniji od drugog. Muž je radio do kasno pa je stajao pred kredencom i razmišljao bi li u kafetijeru stavio crnog čaja ili bi kroz cjediljku za čaj proturio kavu. Frajlica je, jednako nepočešljana, išla po kući i zapomagala da će dobiti bombu (ne gombu) iz matematike. Pelenaš je skinuo pelenu i popiškio se na sred kuhinje.

Nismo se stigli ni upristojiti a već je opojni miris maslaca i češnjaka ispunjavao cijelu kuhinju. Nije bilo ni devet izjutra. Ne diraj to dok ne uslikam!, mahala sam vilicom dok sam za sobom vukla pelenaša koji mi se objesio za nogu. Ajde slikaj, rekao je muž, ovo je prefino! Bolje će izgledati ako dve tri izvadim iz tepsije, priklopila je mudro Frajlica. Jesi li dala pelenašu jesti, pitala je zbunjeno tetica koja ga je došla pričuvati dok ja nešto obavim u gradu. Jesam, tetice, odgovorila sam ne pogledavši je, umirući od stida kroz taj svoj objektiv, jer nas je uhvatila musave, nepočešljane, u mirisu češnjaka, s pelenašem koji je pustio moju nogu ali je uzeo nogu stola i tresao podlogu na kojoj sam pokušavala fotografirati.

IMG_20160506_102513

… 1 dl mlake vode, 3 žlice ulja… pokušavala sam sve točno zapisati. Koliko je bilo jogurta? upitala sam samu sebe a gledajući u teticu koja je pak gledala u nas kao da smo s Marsa pali. U stvari nije, jer je navikla da smo s Marsa pali. Tetica, ne zamjerite, pali smo jutros malo s Marsa, rekla sam. Sanjala sam ovaj recept pa sam išla brzo peći. Pelenaš se najeo griza a muž nije spavao cijelu noć. Ali zato imamo ovih finih…

A što bih vam zamjerila, rekla je tetica, podigla pelenaša pa i sebi i njemu u ruku dala po jednu gombicu, a potom se od srca nasmijala. Ovo ti je prefino. I kažeš, sanjala? …

Gombice s bijelim lukom
 
Autor:
Od jedne mjere dobivate: 30 - ak okruglica
Sastojci
 • 200 g bijelog glatkog brašna
 • 100 g crnog brašna
 • 1 ravna mala žlica soli
 • 1 mala žlica šećera
 • 1½ mala žlica suhog kvasca
 • 100 ml mlake vode
 • 5 žlica tekućeg jogurta
 • 3 žlice ulja
Premaz
 • 50 g otopljenog maslaca, prohlađenog
 • na vrh noža češnjaka u prahu
Upute
 1. Sve sastojke zamijesite u glatko, elastično tijesto. Pokrijte i ostavite počivati oko sat vremena.
 2. Malo premijesite.
 3. Rastopite maslac, dodajte češnjak.
 4. Malo maslaca ulijte na dno male tepsije. Ja sam koristila okruglu promjera otprilike jušnog tanjura.
 5. Od tijesta pravite kuglice mase oko 15 g, svaku žlicom umočite u maslac a potom stavite u tepsiju. Svako malo promiješajte maslac, češnjak će padati na dno a želite da ga ravnomjerno bude na svim okruglicama. Ostatak maslaca izlijte odozgo po okruglicama.
 6. Uključite pećnicu da se zagrije na 180°C. Tepsiju stavite na štednjak, okruglice neka počivaju dok se pećnica ugrije i još koju minutu dulje, neka narastu.
 7. Pecite okruglice 35 - 40 min na 180°C ili dok ne dobiju lijepu, zlatno smeđu boju.
 8. Malo prohladite, po želji poslužite s jogurtom ili kiselim vrhnjem.
Zabilješke
Ovo je mala mjera. Po želji, možete je udvostručiti ali tada pazite na sol - dvostruka količina mogla bi biti previše.

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: