Kolač sa smokvama

 

Pa nismo kupili voća. O, kako nismo kupili voća?, pitala sam muža. Bauljali smo po dućanima kao bez glave, po velikim, neprirodno klimatiziranim dućanima punim svačega što neprirodno stoji usred većeg svijeta, svijeta mora, istarske plodne zemlje, sočnog zelenila, cvrčaka i ptica, mora, mora. A mi bez glave. Nije ni čudo. Pa smo zaboravili voće.

U vrtu su dvije smokve, sjetila sam se. No nisu ti dobre, rekla je svekrva, pune su vode zbog ovih kiša, i čim malo sazriju, dođu pčele i ose i sve istrune. Pa valjda ću naći tri, rekla sam. Trebam samo tri smokve. Priđem, a stabla bruje. Bruje smokve i male palme ispod njih. Mali rojevi pčela vise u grozdovima s nekoliko smokava.

20160717_180304 20160717_180721

Pazi, kaže muž, to su pčele. Znam, kažem ja, imao je moj deda pčele na salašu. Pazi da te ne ubodu. Neće, kažem ja, samo budeš mirno i neće te. Naravno, ako te vole. Mene su pčele voljele, sjećam se, iako se nekako nisam mogla radovati poput odraslih kad bi došlo vrijeme za vrcanje meda. De malo zadimi, Maco, rekao bi deda i pružio mi dimilicu koja je trebala potjerati pčele od velikog bureta za vrcanje meda, de malo. A meni je bilo žao, osjećala sam da pčelice s pravom nalijeću, med je njihov. Samo, bila sam mala a male nitko ne sluša jer pričaju djetinjarije.

Mene su pčele voljele, mog tatu nisu, možda zbog mirisa cigareta ili jednostavno tako, pa je vječito bježao iz pčelinjaka. Deda bi u pčelinjaku nataknuo veliki šešir s mrežom do koljena. Isprva ga je stavljao i meni ali kad je vidio da me pčele vole, ili barem ignoriraju, više nije. Bezbrižno sam tapkala za njim dok je zastajao kraj svake košnice, vadio rame sa sočnim saćem, dizao ih u zrak i pregledavao, pazio da nema varoe. Pčele nisu insekti, Maco, pčele su životinje. Pčele i mravi, Maco, jer rade.

20160717_185526 20160717_190051

A meni baš bilo drago da vidim pčele, baš mi bilo drago da ih vidim i čujem, bilo mi žao što ne bruje i jače. Svako malo čitaš i čuješ kako nema pčela, kako pčele nekamo odoše, kao da su se naljutile na ovaj svijet pa odbile raditi posao koji rade milijunima godina, pa odoše. Strah me da pčele ne odu. Zbog toga sam se potiho smijuljila dok je tata gunđao kako su mu se u bašči tubleci iskrižali s butternutima pa su sad butternuti veliki ko panjevi. Pa sam se nasmiješila i ovim pčelicama na smokvama.

Samo radite, oprezno sam gazila. Jedna se pčelica zaletjela i udarila me po obrazu ali me nije ubola. Ostala sam stajati, malo je još zujala a onda me pustila bliže stablu. Samo tri smokve, mislila sam, samo tri smokve, draga pčelice, i to ne odviše zrele, sve drugo ostavljam vama. Tako je i bilo.

20160717_193522 20160717_194645

Ovaj sam recept osmislila za Ljetnu knjigu s receptima. Izvorno sam stavljala trešnje, banane i kokos, no uz smokve su mi bolje išli orasi. Imala sam samo tri smokve i to ne odviše zrele, pa je to na kraju više bio kolač s orasima nego sa smokvama. Vi stavite smokava koliko želite, no računajte da će svježe smokve pustiti tekućinu i donekle raskvasiti kolač. Zbog toga banane iz izvornog recepta nisu bile potrebne, jer je sočnost u smokvama. No ako u kolaču želite drugo voće, poput višanja, dodajte i dvije zgnječene banane srednje veličine. Mislim da bi do 5 manjih smokava bilo i više nego dovoljno za ovu mjeru.

Kolač sa smokvama
 
Autor:
Sastojci
 • 125 g maslaca
 • 1 čaša od jogurta šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 3 jaja
 • 1 čaša kiselog vrhnja (180 g)
 • 1 čaša od jogurta sjeckanih oraha
 • 1 takva čaša brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • 3 - 5 svježih smokava
 • maslac za premazivanje kalupa
Upute
 1. Pećnicu zagrijte na 180°C.
 2. Malu tepsiju ili kalup za tortu promjera oko 23 cm obilno namažite maslacem.
 3. Smokve narežite na ploške debljine 5 - 6 mm.
 4. Pjenasto izradite maslac i šećer, dodajte jaja, dobro sjedinite, a potom i sve ostale sastojke. -Smokve žlicom umiješajte na kraju. Izlijte smjesu u kalup i pecite oko pola sata na 180°C ili dok ne dobije lijepu zagasito smeđu boju.
 5. Poslužite po želji posuto mljevenim šećerom.

 

You may also like

4 komentara

 1. Hvala na pohvalama, to su moje uspomene, drago mi je da se ljudima sviđaju 🙂

  Iskreno, draga moja Aleksandra, ni ja nisam napeta za smokvama, osobito svježim. No kako kažu, When in Rome, do as Romans do… pa kad si na moru, pa još pod prozorom imaš smokvu, činilo mi se nepriličnim ne napraviti nešto s njima.

  A ni ja nisam od prevelike odokativnosti… samo imam par provjerenih recepata na čaše od svojih tetaka, pa sam se nekako uhvatila za njih, izvagala, zapamtila za drugi put… Blažena vaga, btw 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: