Kroasani tete Zdenke

 

Iz moje stare teke u Osijeku ispao je papirić s naslovom: Kroasane. I promislim sekundu, dvije, i sjetim se: sredina devedesetih, za kuhinjskim stolom mama moje prijateljice zapisuje mi recept. Mama piše, ja jedem kiflicu koja se lista u stotinu slojeva finog tijesta i zraka. Tata, sjajne crne kose, nekako filmski začešljane, kroz dim cigarete sluša svoju kćer kako prebire po klaviru. Chopin: težak, mudar, nosi kao tamna voda. Žalostan. Prijateljičina crna kosa, blijedo lice, blijede ruke, teku.

P1090766

Napišite i vi neki recept na papirić. Pa nek nekom dragom ispadne iz teke. Pa nek pogleda slova i nek se sjeti, nasmiješi.

P1090734

kroasani 1 kroasani 2

kroasane 4

P1090718

P1090724

Vjerujem da mnogi od vas ovaj recept već imaju – devedesetih su ga svi prepisivali u svoje teke. S razlogom. Jednostavnije kroasane nisam pekla. Vi?

Kroasani tete Zdenke
 
Od jedne mjere dobivate: 16 ili više kiflica
Sastojci
 • 1 svježi kvasac
 • 150 ml mlijeka
 • 1 mala žlica šećera
 • 600 g brašna
 • 1,5 mala žlica soli
 • 180 ml jogurta (1 čašica)
 • 2 jaja
Nadjev
 • 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
Za premazivanje
 • 1 žumanjak
Upute
 1. Rastopiti kvasac u mlijeku sa šećerom. Neka stoji dok pripremite ostale sastojke.
 2. Kvas dodajte brašnu a potom i ostale sastojke. Zamijesite elastično tijesto. Ne morate puno mijesiti. Tijesto se ne mora dizati - dizat će se kad zamotate kifle.
 3. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Razdijelite ga na 8 jednakih komada. Od svakog načinite kuglu pa je razvaljajte na veličinu manjeg plitkog tanjura. Posipajte brašnom koliko treba da vam se tijeto ne lijepi za valjak i podlogu.
 4. Svaki disk tijesta namažite mekanim (ne otopljenim) maslacem ili margarinom i preklopite ga sljedećim. Zadnji disk ne mažete.
 5. Dobro pobrašnite podlogu da vam se tijesto ne lijepi dok ga budete razvaljali u veći krug, debljine oko 4 mm.
 6. Krug potom izrežite na 16 ili više trokuta. Zamotajte kiflice, složite u tepsiju obloženu papirom za pečenje s razmakom od 2 cm. Pokrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturi počivati dva sata. Kiflice će se udvostručiti.
 7. Uključite pećnicu na 200°C da bude sasvim ugrijana kad se udvostruče.
 8. Premažite kroasane žumanjkom.
 9. Pecite ih 10 min na 200°C potom smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 15 min ili dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
 10. Ohladite prije serviranja.
Zabilješke
Ovo je slana verzija. Za slatke kroasane potrebno je sol smanjiti na pola žličice a u brašno dodati 1 žlicu šećera.
16 kiflica ispunile su veliku tepsiju od štednjaka.

 

P1090738

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: