Kruh s kefirom

 

Kefir, mali kućni svetac. Strpljiv, vrijedan, skroman, u svom kutu uvijek spreman za dječje šalice ali i zahtjevnije pothvate poput kvasanja kruha.

Za svoj rođendan darujem vam krušac upravo kefirom oplemenjen. Trebala bih sad možda i kakve mudrosti u to ime reći, ono, “s godinama čovjek… ovo ili ono”. Bože sakloni, to bi bile gluposti. Ne znam s godinama, a još manje mudro.

Želim i vama godinu blagu poput domaćeg kefira. Želim vam njegovu upornost, čistoću i blagotvornost. Želim vam blagoslov kefira i toplinu domaćeg kruha.

20160815_114612

5.0 from 1 reviews
Kruh s kefirom
 
Autor:
Sastojci
 • 600 g pšeničnog mekanog brašna
 • 150 g kukuruznog brašna
 • 1 suhi kvasac
 • 1 obilna mala žlica soli
 • 1 obilna žlica šećera
 • 500 g kefira
 • 4 žlice maslinovog ulja
Upute
 1. Sve sastojke sjedinite u zdjeli. Tijesto će biti prilično ljepljivo pa je mudrije da radite mikserom, inače će vam pola smjese ostati na prstima i nervirati vas. Pazite da se svi sastojci dobro sjedine i svo brašno navlaži. Nemojte dodavati ulja niti brašna, osim možda, šaku brašna kad budete uobličavali tijesto u loptu i stavljali na dizanje.
 2. Neka tijesto stoji pokriveno 40 - ak minuta ili dok se ne udvostruči. Na višim temperaturama treba manje vremena, pazite da vam se tijesto ne "predigne" jer ni to nije dobro, bit će gnjecavo, sirasto i raspadati se, i samo će splasnuti u pećnici. Ovo govorim jer kruh ima dva "dižuća agenta", i kvasac i sam kefir. Ako niste sigurni, gurnite prst u tijesto - ako se elastično vraća, treba još vremena. Ako pod prstom ostane rupa, to je to.
 3. Dignuto tijesto premijesite i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Neka stoji dok se pećnica ne ugrije na 180°C.
 4. Pecite kruh oko 45 minuta na 180°C ili dok ne dobije lijepu, rumenu boju, a kad lupnete odozdo, zvuči šuplje.
 5. Izvadite kruh iz kalupa i prohladite na rešetki ili ga stavite popreko na kalup, da ga što manjom površinom dodiruje.
 6. Kruh je najbolje pojesti isti dan jer je zbog velike količine kefira malo prhak pa bi se sutradan mogao mrviti. No sutradan ga nikako nemojte baciti - neka vas krušac iznenadi koliko je fin popečen u tosteru!

 

You may also like

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: