Kruh s razdjeljkom (s makom, senfom i medom)

 

Jedan iz kategorije „izmišljenih“ kruhova u kojeg sam natrpala što mi je došlo pod ruku a poslije brzo zapisivala da ne zaboravim.

Jedan sam kruh bacila u smeće jer ne da se nije digao, nego nije ni mjehurića pustio od sebe. Ne pitajte. Pelenaš je izlio teglu s krastavcima po brašnu kojeg sam izvagala za drugi kruh. Potom je razbio staklenu bočicu za mlijeko. Ovih dana jede samo bijelu hranu: mlijeko, rižu i griz, te crvenu: paradajz juhu, sataraš, sarmu, bolonjez, ljuti stir fry, ne bira. Ne znam kako ima tako dobru krvnu sliku, bit će što je lička.

Pelenaš se smirio u krevetiću ali je skočio kad je muž legao u krevet. Muž se pravio da spava a ja sam nosala pelenaša da zaspe i mislila, alaj bi te sad nasadila ćaći na nos kad te tako probudio, ali nisam, jer je muž morao raditi navečer, ali sam svejedno tako zločesto mislila.

P1110933

Čitala sam recepte i pravila se da ne smijem spremati da ih ne probudim. Muž je ustao i lupao pa se mali probudio i zašiknuo još jednu bočicu u sto komada. Dobro, ispala mu je na pločice, nije čovjek razbijač. Muž je obukao majicu s likom Che Guevare. Pa jel taki ideš, rekla sam, to je noćna i nitko me ne vidi, rekao je, ružno ti je to, rekla sam, pet banki imaš, on je rekao, pet banki je samo u glavi.

Obući ću čizme za ribičiju! digao je važno prst u zrak, čizme se ne oblače već obuvaju, rekla sam ja,  rukavice se natiču, a on je rekao, s tobom čovjek ne može. Došlo mi je da ga podsjetim šta je sve mogao sa mnom (oženiti se, to sam mislila, no!) ali mi se nije dalo raspravljat. Pa je on otišao a frajlica je došla.

Čuvaj malo brata, rekla sam joj, idite u drugu sobu dok ja zamijesim kruh. Ne mogu, kaže ona, baca knjige s police. Ne daj mu, kažem. Ne daj mu ti, kaže ona. Mali, ne bacaj knjige. Goglj goglj, kaže pelenaš. Mama! vikala je Frajlica, brat me čupa za kosu. Dalje nisam čula, pravila sam se da ne čujem, mijesila sam kruh u  neke čudne oblike.

Ostavila sam kruh na štednjaku da se diže dok se pećnica ugrije i kuhala griz pelenašu. Veliki bijeli mjehur je pukao iz lončića i opekao me.

P1110925

A šilo gajde i tambure mu raštimane i berdaša nakrivljenog!? pomislih, i taman kad sam htjela reći nešto tipa @#&%!!, pelenaš je rekao: ZSSA! Šta si rekao? ZSSSA! ponovio je mali. Griza! Griza! Mama kuha griza! Uzviknule smo i Frajlica i ja, šta ćeš papati?! ZSSSA! odgovarao je pelenaš držeći se za ručku od rerne i propinjući se na prste da vidi kako kuham na štednjaku, ZSSSA!

Mama! On je rekao svoju prvu riječ!

Da, rekla sam ja. Tražio je griza.

Kruh se taman lijepo podigao u kalupu i stavili smo ga peći. Griz se ohladio, pelenaš je jeo, i dok se kruh spekao, srknuo je još jednu bočicu mlijeka i zaspao, prebrajajući svoje dudice.

Život je lijep, pomislila sam. Izvadila sam kruh iz pećnice i počela se smijati. Izgleda kao razdjeljak Charleya Chaplina, rekoh. Frajlica je vidjela kruh i zapjevala Ježevu kućicu. Snimili smo prvu pelenaševu riječ. Imam sve vrijeme ovoga svijeta da gledam kako djeca i kruhovi rastu. A sve ovo između služilo je samo tome da dovede do ovog čupavog kruha, da se postidim ja, da se postidi moj muž pa mi s posla porukicom pošalje cvjetić, da kažemo, ne daj Bože većeg zla, da Frajlica kaže, joj mama, što ja volim tog našeg brata.

Kruh s razdjeljkom (s makom, senfom i medom)
 
Sastojci
 • 500 g pšeničnog glatkog brašna
 • 3 uvrh žlice kukuruznog brašna
 • 4 žlice mljevenog maka
 • 1 suhi kvasac
 • 1 uvrh mala žlica soli
 • 1 mala žlica šećera
 • 200 ml mlakog mlijeka
 • 100 ml mlake vode
 • 50 ml ulja
 • 1 mala žlica meda
 • 1 uvrh žlica senfa
Upute
 1. Sve sastojke dobro sjedinite u zdjeli. Tijesto će biti ljepljivo. Mijesite ga najbolje mikserom, dobrih 15 – ak minuta ili dok se ne počne odvajati od zdjele. S vremena na vrijeme ugasite mikser da se ne pregrije i ja ne budem kriva 😉 Tijesto bi, izmiješeno, trebalo biti mekano i vlažno ali ne i ljepljivo. Pokrijte i ostavite počivati oko 45 minuta ili dok se ne udvostruči.
 2. Uzašlo tijesto mijesite par minuta na blago pobrašnjenoj podlozi. Oblikujte po želji. Maslacem namažite kalup. Kruh u receptu je oblikovan ovako: tijesto sam podijelila na 16 jednakih dijelova, svaki oblikovala u valjak visine kalupa za kruh i uspravno ih posložila. Ne moraju savršeno stajati niti biti jednake visine. Odozgo svaki valjak zarežite škarama, da kruh dobije još „čupaviji“ izgled. Ostavite kalup na štednjaku i upalite pećnicu da se ugrije na 180°C. Kad se ugrije ili za oko 20 – ak minuta stavite kalup u pećnicu i pecite kruh oko 35 minuta dok ne dobije zagasito smeđu boju. Par minuta ga ostavite u kalupu a potom izvadite da se hladi na rešetki ili popreko na kalupu. Prije rezanja sačekajte da se sasvim ohladi.

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: