Mamina baklava iliti pola duše

 

Nedostaje mi voda tu gdje živim. Nedostaju mi voda i starina.

Nedostaju mi ulice imenom Lađarska, Gluha, Ciglarska, Vodenička, Cvjetkova i Mije Kišpatića. Nedostaju mi kuće podbočene topovima koji jedino u crnu zemlju ciljaju. Zemlju gutaju. Nedostaje mi tetin visoki vrč među čije sam kovane listiće kao dijete gurala prste i pitala se što li se u taj vrč, takav šupalj, moglo lijevati.

Nedostaje mi rijeka kojom grad do svojih peta plovi a onda je pusti da se izgubi u Dunavu. Nedostaju mi čamci koji se vide s prozora gospodina Đusike i gospođe Danke, pokoj im duši. Nedostaje mi voda, nedostaje mi starina. Gdje živim, tu toga nema.

Pola mene mi nedostaje.

Vratim se kući i udari me ta silna ravnica. Boli koliko je ravno. A ne mogu ostati. A ne mogu ni cijela iz ravnice otići. Iz ravnice ne vidiš cijeli svijet. Ali iz ravnice vidiš cijeli nebeski svod koji se nad cijelim svijetom savija. Moja ravnica je moj svijet.

 

IMG_20160327_180608

 

IMG_20160328_162115

 

Današnji recept nije moj. Nisam ga ja ni spravljala, već moja mama. Ne znam odakle taj recept potječe, ne znam ni koliko dugo ga moja mama pravi, zato recimo oduvijek. Nije to prava, sarajevska baklava, poput one koju mi je u pero i tepsiju rekla moja draga teta Mira, baklava koja se reže na baklav (rombove). Ovo je slavonska inačica, ako je takvo što uopće moguće. Ako vam se ni takva nomenklatura ne sviđa, neka se zove kolač s orasima. Nije to ni važno. Važno je da bez tog kolača u našoj kući blagdana nema.

Odem tako kući za blagdane, pa se razveselim, pa se rastužim. Ne zamjerite što jade pišem, odmahnite rukom, razveselite sebe mišlju o svom domu, o svom nekom, maminom kolaču bez kojeg nema blagdana.

 

P1110399

P1110403

 

Mamina baklava
 
Sastojci
  • 500 g kora za štrudlu
  • 500 g mljevenih oraha (po želji miješano s lješnjacima ili bademima)
  • 500 g šećera
  • 1 limun narezan na kriškice
  • 1 l vode
  • ulje i mineralna voda za premazivanje
Upute
  1. Baklavu slažite u tepsiju veličine jedne kore presavijene po dužini, a kore i stavljajte tako presavijene po pola. Tepsiju premažite uljem. Na dno možete staviti dvije kore. Svaku koru premazujte mješavinom ulja i mineralne vode i posipajte orasima. Na vrh stavite koju koru više jer tijekom pečenja gornja kora zna malo izgorjeti pa tu maknite. Odozgo baklavu malo polijte uljem, izrežite na željene kocke ili rombove i pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 180°C.
  2. Pred kraj pečenja zakuhajte litru vode sa šećerom i narezanim limunom. Netom pečenu baklavu zalijte vrelim preljevom.
  3. Baklava je bolja ako malo odstoji, recimo od navečer do sutradan.
Zabilješke
Umjesto limuna može poslužiti limeta ili naranča. Također u šećer možete dodati i limun šećer.

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: