Mekane figice

 

Za slučaj da netko ne zna što su (i zašto koristim riječ) fige a kamoli figice, reći ću ovako: kad sam bila mala i kad su mi htjeli reći da nečega nema, da je nestalo ili da ga neće ni biti, pokazali bi mi palac između kažiprsta i srednjeg prsta i rekli – figu! Ponekad bi rekli i – evo ti šipak! Riječ šipak mi nije išla pod kapu. U pjesmici našeg djetinjstva, “Tata, kupi mi auto”, Zdenka Vučković je pjevala, “… baš kao šipak pun koštica…” I što sad? Prazna figa je šipak, a šipak je pun?

Nije pomoglo kad ni sam u dječjoj enciklopediji i ugledala tu neobičnu voćku. Pored nje je pisalo nar, šipak, pomegranat. Taj je šipak bio velik. Jedini šipak kojeg sam do tada poznavala, osim fige, rastao je u velikom broju i sitnom izdanju pred bakinom kućom na grmu divlje ruže i od njega smo zimi pili čaj.

IMG_20160605_194047

U danima koju su uslijedili imala sam drugog posla osim razmišljati o tome zašto se prazna figa i pun šipak izjednačuju i kakve to ima veze s čajem, pa ću i priču skratiti – svoje sam pecivo nazvala figama jer me podsjeća na palac koji viri između dva prsta. Da sam rođena ovdje gdje sad živim, vjerojatno bih ga nazvala vuzlekima, što bi pak značilo čvorovi, uzlovi.

A tako se ovo pecivo i pravi: napravi se valjak, zaveže u čvor, okomito postavi s jednim krajem zataknutim ispod a drugim ostavljenim da viri poput – fige.

Eto. Danas od mene imate figu. Toliko mekanu kao da u njoj zaista nema ništa. A oni koji su na riječ figa pomislili na smokvu, molim neka se suzdrže, jerbo i bez njih sa šipcima, figama i pomegranatima imam i previše zbrke 😉

Recept sam naučila od vrsne kuharice i pecilje Maangchi na njezinom You Tube kanalu.

IMG_20160605_195540

Mekane figice
 
Autor:
Sastojci
 • 125 g maslaca
 • 300 ml mlijeka
 • 3 jaja
 • 1 žlica šećera
 • 1 uvrh mala žlica soli
 • 600 g brašna
 • 3 male žlice kvasca
 • po želji kiselo vrhnje ili žumanjak za premazivanje i sjemenke za posipavanje
Upute
 1. Maslac rastopiti u mlijeku, prohladiti to mlačnoga. Pazite da zaista bude mlačno jer bi vam toplina mogla ubiti kvasac i skuhati jaja.
 2. U mlijeko s maslacem žicom umutiti jaja pa dodati sve ostale sastojke. Tijesto će biti jako mekano ali nemojte dodavati još brašna. Najlakše će vam biti raditi mikserom - miješajte tijesto dobrih 7 minuta, ako ne i malo više, uz stanke da vam se mikser ne pregrije.
 3. Pokrijte zdjelu i ostavite tijesto dizati oko sat vremena.
 4. Premijesite tijesto mikserom, bit će manje ljepljivo ali svejedno mekano. Nemojte dodavati još brašna. Ostavite ga pokrivenog počivati još pola sata.
 5. Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu. Radite s njime oprezno, nemojte ga previše stiskati a ni brašniti, samo toliko da vam se ne lijepe ruke i podloga.
 6. Veliku tepsiju od štednjaka obložite papirom za pečenje.
 7. Razdvojite tijesto na 16 komada. Svaki lagano urolajte u valjak duljine oko 15 cm a potom svežite u čvor tako da jedan kraj podvijete ispod a drugi neka viri gore i tako svezan uzao okomito postavite u tepsiju. Malo je to petljavo i ljepljivo, neki su mi bili malo bolji neki malo... ne 🙂 ali to zaista nimalo neće utjecati na okus.
 8. Ako želite, namažite pecivo vrhnjem ili žumanjkom ili pospite sjemenkama. Učinite to sad jer će prije pečenja biti jako "pufaste" i mekane pa biste ih mogli spljoštiti a to ne želite.
 9. Ostavite fige neka se dižu još oko sat vremena. Ja ih obično stavim u pećnicu jer tamo nema propuha. Nakon otprilike 45 minuta ih izvadim van, ugrijem pećnicu na 180°C a onda ih vratim unutra i pečem dvadesetak minuta, ne dulje, trebaju biti zlatne boje.
 10. Prohladite pa poslužite sa slatkim ili slanim nadjevom.

 

You may also like

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: