Mekani integralni kruščić

 

Lagan, prozračan i paperjast. Ozbiljni jelci zahtijevat će duplu mjeru!

P1090281

Sjećam se, mojoj je kćeri bilo oko četiri godine. Stavila sam doručak pred nju: kućice od kockica kruha, sira, kiselog krastavca, krovići od kolutića hrenovke. Mala je zavrnula nosom i odložila vilicu. A šta tom doručku fali? pitala sam iznervirana, jerbo sam se dosita napetljala s tim kućicama. Ono što u njega nisi stavila, odvrnula je mala nosom u drugu stranu. Već sviknuta na takve prepametne izjave, preko ramena sam rekla – zidaj ti ako znaš bolje, ali u frižideru ima samo to što ima. Sviknuta na takvu mater, mala se još malo furila i premetala te kroviće a onda žustro, da ja ne vidim da je popustila, progutala par kućica i zalila ih jogurtom.

P1090270

Sada, preko nekoliko godina kasnije, maloj još uvijek fali nešto u doručku, samo je sada dovoljno velika da to ne pripiše meni, nego samo mudro dođe i kaže – gladna sam. Imaš kruha, odgovaram automatizmom jer usput radim još pet drugih stvari, imaš sira, cherry rajčica, maslaca i vrhnja, imaš domaćih jaja što je baka poslala i kobasice što je deda pravio. Hmrhm, kaže mala. A mogu li otvoriti sardine? Sardine mogu stajati još dvadeset godina u špajzu, kažem ja, a jaja baš i ne. Kažeš, Carter je našao konzerve ribe u Dolini kraljeva?, truća mala sve u šesnaest. Tutankamon je pak najviše volio one s povrćem?

P1090272

Svikla na takve razgovore, samo joj kažem preko ramena – da, a posljednje godine svoje vladavine donio je zakon da se onima koji stoje u prepunom špajzu i prenemažu se da ne znaju što bi jeli, po kazni istrese tegla senfa na glavu. Kažeš, malo izmišljam barut, pogleda me mala. Onako, kažem ja. Ali nije to zbog jela, kaže mala. Znam ja dobro da ima puno onih koji bi bili sretni da imaju šta birati po špajzu. Nego? pitam ja. Zato, kaže mala, što baš volim ove naše truć razgovore. A ja se od dragosti rastopim kao da su mene zalili onim senfom. Briši!, potjeram je nježno. Jedeš ili ne jedeš!

P1090273

Ispekla sam novi kruh, kažem ja i gledam ga narezanog na daščici. Trebalo bi ga fotografirati. Nešto mu nedostaje. Mala ode do špajza i donese jedno jaje. Evo, reče, baka je poslala jaja. A kobasicu ću na kruh priložiti sebi 🙂

P1090275

Pšenično – bijeli – integralni mekani kruščić
 
Od jedne mjere dobivate: 2 veknice ukupne mase oko 700 g
Sastojci
 • ¼ kockice svježeg kvasca ili mala žlica suhog
 • 100 ml vode
 • 1 mala žlica šećera
 • 300 g pšeničnog brašna
 • 200 g integralnog brašna
 • 200 ml vode
 • 2 žlice zobenih pahuljica
 • 1 mala žlica soli
 • 2 žlice ulja
Upute
 1. Rastopite kvasac u vodi sa šećerom.
 2. Dodajte kvasac brašnu s ostalom vodom, zobenim pahuljicama i solju. Zamijesite. Kad se počne sjedinjavati, dodajte ulje. Mijesite nekoliko minuta dok tijesto ne postane meko, glatko i elastično. Isprva će biti malo ljepljivo, ali samo nastavite mijesiti. Neka stoji desetak minuta.
 3. Potom od tijesta načinite dvije veknice i stavite ih u posudu za pečenje obloženu papirom. Moja tepsija je veličine 33x21 cm. Neka stoje pokrivene folijom dobrih sat i pol.
 4. Pecite 40 – ak minuta na 180°C ili dok ne dobije zlatno smeđu boju a kad ga odozdo kucnete, zvuči šuplje.

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: