O boru i kruhu svagdašnjem

 

Baka nije imala bor, već bi iza slike na kuhinjskom zidu zatakla borovu granu i okitila je. U ujicinoj sobi bi postavila tacnu, svijeću, i oko njih poslagala figurice Isusa, Josipa, Marije, pastira i ovčica, anđela te tri kralja.

Bakin kuhinjski prozor je gledao u mrak, kroz stakla koja su malo krivila taj mrak, i ljetnu kuhinju i bunar u kojem je čučao opasni Dabo, zbog kojeg se djeca nisu smjela navirivati u bunar. Iako iskrivljeni, kroz to su neravno bakino staklo izgledali stvarniji nego vani. Na stol bi baka postavila požutjeli stolnjak s otisnutim zvonima, čašu sa žitom u koje bi zabola raspelo, pliticu s pšenicom i veliku, debelu svijeću.

Ne sjećam se, bako, što si kuhala. Sjećam se da je bilo hladno u hodniku i da me bilo strah, jer me sa zida svezanih ruku mrko gledao Matija Gubec. Mačka je htjela izaći, pa smo je pustili van. Ne sjećam se ni što je deda govorio, možda je šutio kad sam došla, samo je pokazao prstom prema tacni onih čudnih kolača od mlinaca. Pa sam jela, a među zubima su mi škriputala zrnca šećera, orasi i mak. Okus pekmeza od šljiva, kiselog i čvrstog.

Ne sjećam se, bako, puno, mnogo toga je nestalo negdje. Možda s tobom. Nestalo i urušilo se. Poput stropa u tvojoj kuhinji, bako, iz kojeg urušenog sad slama viri.

Ne znam kako je baka pekla taj svoj božićni kolač. Možda do drugog Božića saznam. Danas pečem kruh bijeli svagdašnji, koji je baka vrlo često pobožno spominjala. Bako, ovaj je tvoj.

IMG_20151204_153613 (Medium)

Bijeli kruh iz kalupa
 
Sastojci
  • 500 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 mala žlica šećera
  • 1 mala žlica soli
  • 300 ml vode
  • 50 ml ulja
Upute
  1. Od svih sastojaka zamijesite elastično tijesto. Ako koristite svježi kvasac, podignite ga u 100 ml od ukupne količine vode, s malom žlicom šećera. Tijesto će biti ljepljivo, lakše će vam biti mijesiti mikserom ili listom za filovanje torte. Mijesite dok se tijesto lijepo ne ujednači i postane manje ljepljivo.
  2. Ostavite stajati petnaestak minuta a onda premjestite u papirom obložen ili pomašćen kalup. Neka se diže oko sat vremena. Ne treba ga premijesiti.
  3. Peći dobar sat vremena u pećnici zagrijanoj na 200°C. Izvaditi, ostaviti desetak minuta a potom izvaditi iz kalupa da se sasvim ohladi. Kruh je mekan, elastičan i sočan.

Recept sam naučila iz knjige “Pizza, breads & more”, Academia Barilla.

IMG_20151204_131712

IMG_20151204_133638 (Medium)

IMG_20151204_143014 (Medium)

IMG_20151204_151330 (Medium)

IMG_20151204_154656 (Medium)

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: