Palačinke skoro ko Zdenine (palačinke s kiselim vrhnjem)

 


Ako niste imali priliku poput mene odrasti s njezinom djecom, pojam palačinki tete Zdene vam ne znači ništa naročito. No mi koji znamo, znamo da su to nafinije, najtanje i najmekše palačinke koje smo ikada vidjeli, jeli i neuspješno pokušavali ispeći iste takve. Vjerujem da i vi imate takvu “tetu Zdenu”, a ako slučajno imate i recept za baš takve palačinke, onda ste u velikoj prednosti! Onda, molim, podijelite recept s nama.

Teta Zdena bi zamutila veliku zdjelu smjese, mislim da bi dodala i par kapljica ulja u nju, pa ih onda pekla u željeznoj tavi s dugačkom ručkom. Nisam sigurna, ali mislim da nije dodavala ni ulja na tavu. Baš nedavno sam upitala njezinu kćer, daj molim te, dok si kod mame, upitaj je za recept za palačinke. Eh, odgovorila je moja prijateljica, recepta i dalje nema, znaš da ona to radi iz glave. Doduše, sad ima neku šmensi tavu ali su palačinke i dalje tanke da se sve druge u usporedbi s njima čine debele.

Dok sam mutila smjesu za palačinke nisam razmišljala o teti Zdeni već o tome kako napraviti palačinke bez mlijeka. U hladnjaku je bilo kiselog vrhnja pa sam bućnula jedno u zdjelu i dodavala mineralne vode dok nisam dobila gustoću koja mi se svidjela. Svidjele su mi se i palačinke: bile su lijepe, tanke, nije pukla čak ni prva koja uvijek pukne. Na rubovima su imale fine, hrskave volančiće koje je pelenaš krckao a onda strpao palačinku u usta.

Tete Zdene sam se sjetila navečer: pokrivene folijom, palačinke su se lijepo opustile i kad sam htjela uhvatiti jednu, shvatila sam da su to dvije. Lagano sam ih razdvojila, no nisu pukle. Bile su savršeno tanke, mekane i elastične kao one koje smo kao djeca jeli kod tete Zdene u smeđoj kuhinji a onda istrčali van i sanjkama se spuštali iza našičkog dvorca.

I veliko hvala Sandri i Renati! 😀

Palačinke skoro ko Zdenine (palačinke s kiselim vrhnjem)
 
Autor:
Od jedne mjere dobivate: 30 manjih palačinki promjera oko 20 cm ili 20-ak većih.
Sastojci
 • 400 g brašna
 • 2 jaja
 • 2 žlice šećera
 • prstohvat soli
 • 1 ravna mala žlica sode bikarbone
 • 1 čašica kiselog vrhnja (180 g)
 • 600 ml mineralne vode
 • 250 ml obične vode
Upute
 1. U zdjelu stavite prvo sve suhe sastojke, jaja i kiselo vrhnje a potom lagano dolijevajući tekućinu stalno miješajte žicom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ako ih bude, prođite kroz smjesu štapnim mikserom ili možete jednostavno smjesu zamutiti i ručnim.
 2. Tavu dobro zagrijte na jačoj vatri, dodajte kap ulja (ja sam palačinke pekla na teflonskoj a vi dodajte već koliko znate da vaša tava treba) i grabilicom za juhu lagano izlijte smjesu u tavu, zakrećući je da se smjesa lijepo rasporedi. Kako biste dobili zaista tanke palačinke pripazite da se smjesa sasvim razlije i da se ne prelijeva više puta po istom mjestu, jer će tu palačinka biti deblja.
 3. Pecite par časaka s jedne strane, dok ne dobije lijepu, zlatno smeđu boju, okrenite palačinku i pecite nešto kraće dok na poleđini ne dobije smeđe točke.
 4. Nadjenite palačinke po želji.

 

You may also like

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: