Posjet Sirani Malkoč

 

Sigurno znate za vinske ceste, ceste paprike. No jeste li čuli za Ceste sira? A za Zagrebački Sirek? Do nedavno nisam ni ja znala. Ispostavilo se da je baš dobro da sam saznala a reći ću vam i zašto.

Nedavno sam bila pozvana na druženje na imanju obitelji Malkoč koja se bavi proizvodnjom mlijeka, vrhnja i različitih vrsta sireva. Svježeg, lisnatog, kuhanog i kuhanog dimljenog. U ugodnom razgovoru i razgledavanju imanja saznala sam da Projekt udruge malih sirara Zagrebačke županije “Sirek” i Udruga malih sirara Grada Zagreba “ZG Sirek” marljivo rade na tome da se zaštiti tradicionalni način pravljenja sira, onako kako su to radile naše bake, te da se brand “Zagrebački Sirek” približi potrošačima. Mali sirari imaju svu savjetodavnu podršku i uz svoje dobre, stare načine proizvodnje sira svakog dana nude izvrsne, domaće proizvode.

Jedna od takvih malih sirana je i OPG Malkoč kojeg smo posjetili. Moram reći da od onda moja bolja polovica svakog tjedna odlazi u Ašpergere (pored Brezovice) po mlijeko i svježi sir. Pelenaš obožava “mlijeko iz krave”. Mlijeko odmah prokuham, prelijem u staklene boce i čuvam u hladnjaku nekoliko dana. Mlijeko ima oko 4% mliječne masnoće. Osim svježeg sira i vrhnja, uživamo i u okusima sireva sa vlascem i začinima.

Ovo nije sponzorirani post. Ovo sve pišem kao zadovoljan kupac koji iznosi svoje dobro iskustvo. Imate li i vi svoj omiljeni domaći sir? Domaće ulijeva povjerenje. Kad upoznate ljude, kad vas provedu svojim imanjem, pokažu kako, gdje i što rade, kad isprobate proizvode, to je sasvim druga priča.

Ako ste u blizini, prođite cestom sira Zagrebačke županije. Ako niste, podržite svoje lokalne proizvođače. Pronađite svoj omiljeni sir, svoju tetu kod koje s povjerenjem kupujete domaći sir, vrhnje i mlijeko.

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *