“Prespavaj” kruh

 

20160930_101233p1130346

Baš kako mu ime kaže. Ne u nemoralnoj ponudi već u punoj, ukusnoj i elastičnoj štruci kruha koju treba zamijesiti navečer a peći ujutro. Pekla sam je više puta, prvo od oštrog bijelog a potom od integralnog pšeničnog brašna i svaki put je bila fantastična. Ova integralna verzija (koja je na fotografijama u dvije male štruce) je doduše malo gušća i “teža” ali ne manje ukusna!

p1130349

Recept sam naučila od braće Herbert, vlasnika pekare Hobbs House Bakery u Velikoj Britaniji. Dečki su me oduševili jednostavnošću (i osmjehom) kojom prenose svoje veliko znanje i poruku – svatko može ispeći ovakav kruh kod kuće. Osim web stranice imaju i odličan You Tube kanal. Tko misli da neće znati ispeći kruh a ne vjeruje meni, neka svakako poviri, a tko se ne boji, neka svakako poviri također 🙂 Braća Herbert su, također, velika pomoć i savjet onima koji žele raditi s kiselim tijestom (sourdough).

20160930_101242p1130350

Recept potiče iz vremena kad je kvasac bio skup pa ga je snalažljivi pekar mijesio s tek desetinom potrebnog kvasca. Osim uštede kvasca, polagana i duga fermentacija bi pekara izjutra nagradila fantastičnim, punim okusom koji se ne može dostići na uobičajen način. Braća Herbert tvrde da ovaj kruh daje kriške najboljeg tosta na svijetu. Tome ne mogu posvjedočiti, ne zbog toga što im ne vjerujem, već zato što se kruh tako brzo pojeo da do tostera nije ni stigao 🙂

Evo kako se pravi:

560 g oštrog brašna
4 g svježeg ili 2 g suhog kvasca
10 g morske soli
10 g šećera
20 g maslaca, ulja ili koje druge masnoće
100 ml mlijeka
200 ml hladne vode

Svi se sastojci zamijese u glatko, čvrsto i elastično tijesto i mijese mikserom 10 minuta ili 15 minuta ručno. Pokriveno tijesto ostavite na hladnom 2 sata. Premijesite ga, napravite štrucu, stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pokriveno stavite u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći. Ujutro kruh izvadite i ostavite na toplom da se udvostruči (od veličine koje je bio noć prije). Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 250°C, nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko pola sata. Izvadite ga iz kalupa, ohladite a onda uživajte.

*svježi kvasac možete rastopiti u mlakom mlijeku

Meni je kruh izašao malo tamniji jer nisam na vrijeme smanjila temperaturu. Integralni kruh radite po jednakim uputama, samo zamijenite brašno integralnim. Taj će se kruh podići malo sporije od bijelog i možda neće toliko uzaći. Pečen bijeli kruh je mekan i elastičan, integralni je gušći i puniji.

Dobar tek!

20160930_101209

 

You may also like

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *