Riža s tikvicom i kikirikijem

Fantastična kombinacija tekstura i okusa: mekane i ukusne riža i tikvica u kontrastu s tvrdim, prženim kikirikijem koji jelu daje točku na i.

 

Kod nas riža uvijek može i kod nas nikad nije, “opet riža?!” već riža na novi način. Muž doduše ponekad malkice uzahne i nasmiješi se, ali djeca je mlate i ne pitaju. I to je dobro. Riža je uvijek bolja nego kruh, riža mi je draža nego tjestenina (iako se domaće ne odričem), riža je riža i kvit.

Ovo je također jedan od onih recepata koji to i nije: pristavite rižu onako kako je inače pristavite, dodate narezanu tikvicu i šaku neslanog kikirikija. I to je to. Rezultat je fantastična kombinacija tekstura i okusa: mekana, sočna riža, još mekša i ukusna tikvica, a sve u kontrastu s tvrdim, prženim kikirikijem koji ovom jelu daje točku na i.

U pripravi ovog jela sam koristila arborio rižu jer nju najviše volimo a vi upotrijebite onu koju imate (volite). Ovo mi je jelo najljepše kad je pripremam baš s arborio rižom a ako nema nje, onda s bilo kojom drugom okruglog zrna. Arborio volim jer zrna budu sočna i lijepa a ipak se razdvajaju. Basmati također možete upotrijebiti ali on nije tako sočan. Basmati će pak dati suša, razabranija zrna koja se lijepo osipaju.

Ma riža, kakva god da je 😉

Fantastična kombinacija tekstura i okusa: mekane i ukusne riža i tikvica u kontrastu s tvrdim, prženim kikirikijem koji jelu daje točku na i.Fantastična kombinacija tekstura i okusa: mekane i ukusne riža i tikvica u kontrastu s tvrdim, prženim kikirikijem koji jelu daje točku na i.

Evo i recepta:

5.0 from 2 reviews
Riža s tikvicom i kikirikijem
 
Autor:
Sastojci
 • 1 šalica riže
 • 1 ravna mala žlica soli
 • 1 manja tikvica
 • šaka neslanog prženog kikirikija
 • 3 šalice vode
 • malo ulja
Upute
 1. Na malčice ulja prodinstajte rižu i kikiriki na laganoj vatri minutu, dvije. Stalno miješajte da vam riža ne izgori, treba samo malo pobijeljeti.
 2. Dodajte sol i vodu, promiješajte, poklopite, smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko 5 minuta.
 3. Za to vrijeme operite i narežite tikvicu na kockice.
 4. Dodajte i tikvice u rižu, opet poklopite i kuhajte još desetak minuta ili dok se riža ne skuha i ne upije svu tekućinu. Ako vam se čini da je riža suha a nije kuhana, dodajte još malčice vode.
 5. Poslužite s par kapi limuna toplo ili hladno, kao glavno jelo ili prilog.

 

You may also like

6 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ocijeni: