Tko piše u teku

by Mari

 

Nemam od bake ništa osim imena. A i to je nešto.

To je puno. Nisam pored nje odrastala, ali se čini da je ostao nedopečen kruh u njezinoj krušnoj peći. Kruh nepečen, nezamiješen, i jednog dana sam shvatila da ga moram zamijesiti, ispeći, umiti vodom vrelog. A kad prijeđem rukom preko njega, ostavit će mi baka i svoje čvornate ruke u amanet, i crnu kosu, i sve ono što sam mislila da nemam. A imam.

Zato pečem kruh. Iznova i iznova, nove hljebove, pogače i lepinje, duguljaste, plosnate i okrugle. U krv mi je baka zapisala, u potiljak, pa mislim da znam, a u stvari se baka sjeća.

Ovdje se peče kruh. Ovdje se rukama komada i dijeli.

Dobrodošli ste s nama blagovati.

Marija Štefek Rukavina

P1100993

U mirisnu teku koja se vidi na pozadinskoj fotografiji pisala je jedna od mojih prateta, a sudeći prema rukopisu, i netko prije nje. U nju je pisala samo fine stvari. Krem krafne, šaumrole, snježne grude (šnenokle), damenkapric i London štangle. Recepata poput pekarskih kifli, kruha, buhtli, krumpir knedli i slično, nema. Ne vjerujem da ih nije pravila – valjda ih je imala, što se kaže, “u ruci”, pa ih nije trebalo pisati.

U svoju teku, u ovakvom obliku, ono što svojim ukućanima spravlja, nastavlja pisati jedna “mama-doma”. Najčešće je to nešto od dizanog ili prhkog tijesta. Volimo domaći kruh, slatke i slane proje. Volimo domaće, sezonske namirnice kojima nas snabdijevaju baka i djed iz svog vrta. Sezonsko se voće zato često nađe u kakvoj mirisnoj piti. Domaći krumpir, ukiseljeno povrće, muškatna tikva koja se uvrgla i u slatko i u slano. Ovdje se nalazi ono što moji ukućani jedu svakoga dana. Ponukana pratetkinom tekicom, počela sam bilježiti i svoje uratke.

Ovo je, dakle, prozorčić u moju kuhinju. Mala je, u podstanarskom stanu. Nemam fensi kuhinjske aparate i kalupe (a voljela bih, naravno 🙂 ). Ne mislim da sam autoritet za bilo koja gastro pitanja, niti imam ultimativna znanja i odgovore. Jednostavno dijelim s vama ono što radim svaki dan, ono što me zabavlja, ispunjava, i što je najvažnije – hrani i veseli moje najmilije. Pridružite mi se dok nastavljam ispunjavati teku za svojom davnom tetom.

Svi sadržaji na blogu, osim ako to nije izričito navedeno,  moje su vlasništvo. Ako poželite nešto od toga na svojoj web stranici, budite dobri pa mi javite a u svom članku stavite link do mog recepta.

Marija Rukavina