Žganci s lukom

Žganci s lukom. Jednostavno i zasitno jelo naših baka

Kad bi htjela reći da je nešto nadasve jednostavno, moja bi baka rekla, ma to ti je luk i voda. Vjerujem da mnogi od vas znaju taj izraz. Luk i voda. Ništa naročito, ništa posebno, svima dostupno.

Ne odnosi se to samo na jelo. Cijeli se život može svesti na bitno i nebitno, složeno i komplicirano.  Na nekakav luk i vodu. A što je u stvari bitno? I što je meni došlo sad pa uz žgance raspravljam o smislu života?

Kad svedem na bitno i nebitno, nije se dogodilo ništa. Jer tako sam odlučila. Dogodilo se i ovo i ono, zamotah se u ova i ona promišljanja, čitaj: sekiranja i rasprave, a na kraju pomislih: bi li to bilo važno da sam svetom Petru pred vratima? Mislim da ne. Bi li to bilo važno da je netko umro, bolestan, na samrti? Hoću li se toga sjećati za dvije, tri, trideset godina? Ne.

Žganci s lukom. Jednostavno i zasitno jelo naših baka

I tako ja pogledam te svoje žgance na tanjuru koji mi nisu bili ni na kraj pameti da ih stavljam na blog, jer to su žganci s lukom da običniji ne mogu biti, i pomislim: a možda baš i hoću staviti te žgance na blog. Jer blog sam ja, moj život. Život nije samo recept, lonac u koji stavljaš ovo i ono i uvijek znaš što će iz tog lonca ispasti. Jer nekad ti ispadne sam lonac. Jer nema recepta.

A svi mi tražimo nekakav recept za život. Nešto što se zove sreća, zadovoljstvo, ljubav, mir. Toliko apstraktnih pojmova kojima potvrdu tražimo u opipljivim stvarima. Nekad ih nađemo, nekad ne. I tako do svetog Petra. Pa je možda lakše svesti stvari na luk i vodu i baviti se bitnim: onima koje volimo, onim što volimo, uvijek iz dobre namjere. Tada su nam šanse svima bolje.

Neka nama svetog Petra tamo gore, a nas živih i zdravih ovdje dolje još dugo.

U međuvremenu, dok ne napišem neki novi post, dijelim ove žgance s vama. Mudrosti tu nema osim da ih skuhate, zdinstate glavicu, dvije luka, pa kad zamiriši slatko i slano, posolite i prelijte preko tanjura žutih, gustih žganaca kakve su kuhale i naše bake. Neka ovo sasvim obično, toplo i zasitno jelo obasja i vaš dan, neka bude malo slavlje i počast svemu što je bitno: luku i vodi, jednostavnim stvarima od kojih je život u stvari sastavljen.

Žganci s lukom. Jednostavno i zasitno jelo naših baka

You may also like

13 komentara

 1. Mislim da nema puno ljudi iz nasih krajeva koji nisu probali ovakve zgance.Prdobri su,uvek me vrate u detinjstvo i setim se moje mame.Zivot nam i jeste sastavljen od jednostavnih stvari.Secam se mog sina kad je isao iz skole,bilo je to posle Uskrsa sa gomilom slanih i slatkih jela.Napravila sam obican biskvit-pola zut pola sa kakaom i ispekla ga kao kuglof.Utrcava on i sav nasmejan kaze “Mama kuglof si pravila”.Jos uvek vidim te nasmejane okice.Nema veze sto sam par dana pre pravila i torte,kolace i jos gomilu svega i svacega,njemu je to bilo najdraze.Jednostavno.To je vazno,neka su nam bliznji sretni.Bas ti hvala za ovaj recept,jeste jednostavan ,ali je vazan i bitan mnogima.

  1. Hvala tebi, Mravče, na lijepim riječima. Na priči koju si iz svog srca podijelila s nama. Nekad nam trebaju ovakva obična jela da nas prisjete što je u stvari važno. Nekad nas život trzne pa se sjetimo ovakvih jela. Kako god bilo, drago mi je da su tu. Žganci, obični biskviti od tri jaja. Kriška kruha s par zrna soli. Hvala ti 🙂

 2. Joj to nisam godinama jela, baš si me dobro sjetila.
  A ovo luk i voda to je moj tata stalno govorio, pogtovo kada mi je matematiku objašnjavao. A ja jadna nisam razumjela kakve veze luk ima sa matematikom, niti mi je uopće ta matematika bila jasna.
  Sada kužim kaj je htio reć.

  1. Ni meni taj luk i voda nisu bili jasni 😉 ali srećom s godinama shvatimo što su nam govorili, da su govorili dobro, kao što su nas i hranili 🙂 hvala ti, Petra!

 3. Volim te žgance. Baš su definicija jednostavnosti u kuhinji. kao i šnita kruha s putrom. Ali mi je tvoja zadnja rečenica posebno legla: “…počast svemu što je bitno: luku i vodi, jednostavnim stvarima od kojih je život u stvari sastavljen.” Ma baš mi je to trebalo danas.

 4. Drago mi je da ste podelili svoju priču iz Vaše kuhinje sa svima nama. Bake su bile u pravu, život čine posebnim baš te, jednostavne sitnice koje nas okružuju svakoga dana, zašto da ne i ovi ukusni zalogaji sa lukom.

 5. Ne znam da li se ovako nešto jede u Srbiji (uobičajeno se jede kačamak s mlekom), ali moja mama, Ličanka, je spremala palentu s lukom i ja to obožavam. Kad god sam sama i ne znam šta ću, a nešto bih jela, skuvam palentu i izdinstam luk 🙂 Na žalost, moji ukućani ne jedu kukuruzno brašno osim u proji.

  Recept, pa neka bude luk i voda, je zaslužio da udje u onaj deo u kome se ovakva jela čuvaju od zaborava. I sama ću ga postaviti jednog dana 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *